15 dkg zabpehelyliszt (vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál ételízesítő
1 kk majoranna
1 kk oregánó
5 dkg zsemlemorzsa
1 ek só
2 dl napraforgó olaj
Elkészítés:
Reszeljük le a cukkinit (tökreszelő, nagyobb lyukon).
Sózzuk meg a cukkinit, és keverjük össze úgy, hogy mindenhol érje a só.
Egy lábosban tegyük fel melegedni az olajat (kis lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve.
Ha levet eresztett a cukkini, nyomkodjuk ki, és öntsük le a levét.
Tegyük hozzá a lisztet, fűszerezzük (sót ekkor már ne tegyünk bele, az csak a leve kiengedéséhez kellett és elegendő mennyiséget magába is szívott) és alaposan keverjük össze.
Mélytányérba öntsünk egy nagyobb marék zsemlemorzsát.
A cukkinis masszából dió nagyságú golyókat, vagy rudakat formázzunk, és hempergessük meg a zsemlemorzsában.
Csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy megfelelő meleg-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő).
Közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj). Ha kissé lehűlt, várjunk egy kicsit, amíg a következő adagot sütjük.
Csicseriborsó curry
Hozzávalók:
150 g csicseriborsó
3 ek napraforgó olaj
1 teáskanál köménymag
15 szem fekete bors
3 db babérlevél
1 nagy fej vöröshagyma
1 tk chili (őrölt)
1 teáskanál kurkuma
2 tk só
1 ek gyömbér (gyömbér-fokhagyma paszta)
2 db paradicsom
2 teáskanál garam masala (vagy chana masala)
2 ek koriander (friss, aprított)
Elkészítés:
A csicseriborsót átmossuk, majd vízben áztatjuk legalább egy éjszakán át.
A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, a paradicsomot felszeleteljük.
Az olajat magas lángon felhevítjük, majd hozzáadjuk a hagymát. Fedő alatt, takaréklángra visszakapcsolva pirítjuk 3-4 percig.
A fedőt levesszük és hozzáadjuk a csicseriborsót, levével együtt, majd a fűszereket is a chana masala, és a korianderlevél kivételével.
Főzzük addig, míg nagyjából megpuhul a borsó (kb 40-50 perc, attól függően, meddig áztattuk). Néha keverjük meg és pótoljuk a vizet (kb. 5 dl kellett még hozzá folyamatosan adagolva).
A végén adjuk hozzá a chana masalát és a korianderlevelet, és így főzzük még 5-10 percig.
Gulyásleves
Hozzávalók:
1 nagy fej vöröshagyma
3 közepes db sárgarépa
2 db fehérrépa
2 ek napraforgó olaj
1 ek fűszerpaprika
1 db paradicsom
1 db paprika
500 g gnocchi (készen kapható burgonyás gombóc)
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)
só ízlés szerint
Elkészítés:
1 nagy fej vöröshagyma
3 közepes db sárgarépa
2 db fehérrépa
2 ek napraforgó olaj
1 ek fűszerpaprika
1 db paradicsom
1 db paprika
500 g gnocchi (készen kapható burgonyás gombóc)
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)
só ízlés szerint
Török bulgursaláta
Hozzávalók:
250 g bulgur
4 ek napraforgó olaj
5 ek sűrített paradicsom
3 ek citromlé
4 közepes db újhagyma
2 közepes db paradicsom
1 db sárga kaliforniai paprika
0.5 közepes db kígyóuborka
1 csokor petrezselyem
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
400 ml víz
Elkészítés:
A bulgurt felöntjük kb. 400 ml forró vízzel, és kb. 10-15 percig hagyjuk állni, amíg megpuhul.
A sűrített paradicsomot elkeverjük az olajjal és a citromlével, a bulgurhoz keverjük.
Az újhagymát vékony gyűrűkre, a paprikát és az uborkát apró kockákra, a paradicsomot kettévágjuk, a magokat kivágjuk, majd apró kockákra vágjuk. A petrezselymet apróra vágjuk.
Az előkészített zöldségeket a bulgurhoz keverjük. Sóval, borssal ízesítsük.
Pizza otthon
Hozzávalók:
Tészta
500 g kenyérliszt bl80
325 ml víz
15 g só
1 g instant élesztő
10 csepp olívaolaj
Szósz
350 g konzerv paradicsom (1 konzerv)
1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
1 ek olívaolaj (ízlés szerint)
bazsalikom ízlés szerint
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés:
Tészta
Keverjük el az élesztőt egy kevés langyos vízben, majd keverjük össze a lisztet a sóval egy tálban.
Ha feléledt az élesztő, keverjük hozzá a maradék vizet hidegen, majd öntsük a tálba, amiben a sós lisztet kevertük. Gyúrjuk addig a tésztát, amíg el nem válik a tál falától.
Formáljunk labdát a tésztából úgy, hogy a széleit mindig széthúzzuk, majd maga alá hajtjuk.
Tegyük vissza a tésztát tálba. Fedjük le légmentesen fóliával, vagy tegyük az egész tálat szemeteszsákba, hogy ki ne száradjon. Kelesszük 6-8 órán keresztül hűvös helyen.
Kelés után vegyük elő a tésztát, és osszuk 3-4 részre. Formáljunk belőlük kis bucikat (úgy ahogy az előző lépésnél is tettük, vagy formáljunk karikát mutató és hüvely ujjunkból és tömködjük át a tésztát rajta).
Olajozzuk be a bucik felületét, hogy ki ne száradjanak. Fedjük le őket légmentesen, és kelesszük legalább egy éjszakát a hűtőben vagy hűvös helyen.
A második kelés után vegyük ki a bucikat a hűtőből, hagyjuk 20 percig felengedni őket, majd lapogassuk ki, és nyújtsuk kerekre a őket.
Szósz
A nápolyiak nem szórakoznak sokat a szósszal. Vegyünk egy hámozott paradicsomkonzervet, sózzuk, borsozzuk majd ízlés szerint tegyünk bele bazsalikomot, olívaolajat, fokhagymát. Kéziturmixszal turmixoljuk össze, és kész is a tökéletes pizzaszósz!
Sütéshez melegítsük elő a sütőt maximum hőfokon pizzakövünkkel vagy pizzavasunkkal 30-40 percig. Hirtelen mozdulattal csúsztassuk a kész pizzát lisztezett pizzalapátról vagy kartonlapról a kőre/vasra. Kövön 7-10 perc a sütési idő, vason 4-5 perc.