MENÜ

Vegán ételek

Cukkinis fasírt

Hozzávalók:

  • 50 dkg cukkini
  • 15 dkg zabpehelyliszt (vagy teljes kiőrlésű tönkölyliszt)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál ételízesítő
  • 1 kk majoranna
  • 1 kk oregánó
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 1 ek só
  • 2 dl napraforgó olaj

 

Elkészítés:

  1. Reszeljük le a cukkinit (tökreszelő, nagyobb lyukon).
  2. Sózzuk meg a cukkinit, és keverjük össze úgy, hogy mindenhol érje a só.
  3. Egy lábosban tegyük fel melegedni az olajat (kis lángon, ne hevüljön gyorsan és túl), 1,5-2 cm-ig érjen az edény falán nézve.
  4. Ha levet eresztett a cukkini, nyomkodjuk ki, és öntsük le a levét.
  5. Tegyük hozzá a lisztet, fűszerezzük (sót ekkor már ne tegyünk bele, az csak a leve kiengedéséhez kellett és elegendő mennyiséget magába is szívott) és alaposan keverjük össze.
  6. Mélytányérba öntsünk egy nagyobb marék zsemlemorzsát.
  7. A cukkinis masszából dió nagyságú golyókat, vagy rudakat formázzunk, és hempergessük meg a zsemlemorzsában.
  8. Csipet zsemlemorzsával próbáljuk ki, hogy megfelelő meleg-e az olaj (ha a morzsa rögtön el kezd sercegve sülni, akkor megfelelő).
  9. Közepes lángon süssük aranybarnára a pogácsákat (figyelve arra, hogy az olajban sercegve süljön, vagyis ne hűljön ki az olaj). Ha kissé lehűlt, várjunk egy kicsit, amíg a következő adagot sütjük.

 

 

Csicseriborsó curry

Hozzávalók:

  • 150 g csicseriborsó
  • 3 ek napraforgó olaj
  • 1 teáskanál köménymag
  • 15 szem fekete bors
  • 3 db babérlevél
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 tk chili (őrölt)
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 2 tk só
  • 1 ek gyömbér (gyömbér-fokhagyma paszta)
  • 2 db paradicsom
  • 2 teáskanál garam masala (vagy chana masala)
  • 2 ek koriander (friss, aprított)

Elkészítés:

  1. A csicseriborsót átmossuk, majd vízben áztatjuk legalább egy éjszakán át.
  2. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, a paradicsomot felszeleteljük.
  3. Az olajat magas lángon felhevítjük, majd hozzáadjuk a hagymát. Fedő alatt, takaréklángra visszakapcsolva pirítjuk 3-4 percig.
  4. A fedőt levesszük és hozzáadjuk a csicseriborsót, levével együtt, majd a fűszereket is a chana masala, és a korianderlevél kivételével.
  5. Főzzük addig, míg nagyjából megpuhul a borsó (kb 40-50 perc, attól függően, meddig áztattuk). Néha keverjük meg és pótoljuk a vizet (kb. 5 dl kellett még hozzá folyamatosan adagolva).
  6. A végén adjuk hozzá a chana masalát és a korianderlevelet, és így főzzük még 5-10 percig.

 

 

Gulyásleves

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 közepes db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 500 g gnocchi (készen kapható burgonyás gombóc)
  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (őrölt)
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 közepes db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1 ek fűszerpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 500 g gnocchi (készen kapható burgonyás gombóc)
  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint
  • bors ízlés szerint (őrölt)
  • só ízlés szerint

 

 

Török bulgursaláta

Hozzávalók:

  • 250 g bulgur
  • 4 ek napraforgó olaj
  • 5 ek sűrített paradicsom
  • 3 ek citromlé
  • 4 közepes db újhagyma
  • 2 közepes db paradicsom
  • 1 db sárga kaliforniai paprika
  • 0.5 közepes db kígyóuborka
  • 1 csokor petrezselyem
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 400 ml víz

Elkészítés:

  1. A bulgurt felöntjük kb. 400 ml forró vízzel, és kb. 10-15 percig hagyjuk állni, amíg megpuhul.
  2. A sűrített paradicsomot elkeverjük az olajjal és a citromlével, a bulgurhoz keverjük.
  3. Az újhagymát vékony gyűrűkre, a paprikát és az uborkát apró kockákra, a paradicsomot kettévágjuk, a magokat kivágjuk, majd apró kockákra vágjuk. A petrezselymet apróra vágjuk.
  4. Az előkészített zöldségeket a bulgurhoz keverjük. Sóval, borssal ízesítsük.

 

 

Pizza otthon

Hozzávalók:

Tészta

  • 500 g kenyérliszt bl80
  • 325 ml víz
  • 15 g só
  • 1 g instant élesztő
  • 10 csepp olívaolaj

Szósz

  • 350 g konzerv paradicsom (1 konzerv)
  • 1 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
  • 1 ek olívaolaj (ízlés szerint)
  • bazsalikom ízlés szerint
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

Tészta

  1. Keverjük el az élesztőt egy kevés langyos vízben, majd keverjük össze a lisztet a sóval egy tálban.
  2. Ha feléledt az élesztő, keverjük hozzá a maradék vizet hidegen, majd öntsük a tálba, amiben a sós lisztet kevertük. Gyúrjuk addig a tésztát, amíg el nem válik a tál falától.
  3. Formáljunk labdát a tésztából úgy, hogy a széleit mindig széthúzzuk, majd maga alá hajtjuk.
  4. Tegyük vissza a tésztát tálba. Fedjük le légmentesen fóliával, vagy tegyük az egész tálat szemeteszsákba, hogy ki ne száradjon. Kelesszük 6-8 órán keresztül hűvös helyen.
  5. Kelés után vegyük elő a tésztát, és osszuk 3-4 részre. Formáljunk belőlük kis bucikat (úgy ahogy az előző lépésnél is tettük, vagy formáljunk karikát mutató és hüvely ujjunkból és tömködjük át a tésztát rajta).
  6. Olajozzuk be a bucik felületét, hogy ki ne száradjanak. Fedjük le őket légmentesen, és kelesszük legalább egy éjszakát a hűtőben vagy hűvös helyen.
  7. A második kelés után vegyük ki a bucikat a hűtőből, hagyjuk 20 percig felengedni őket, majd lapogassuk ki, és nyújtsuk kerekre a őket.

Szósz

  1. A nápolyiak nem szórakoznak sokat a szósszal. Vegyünk egy hámozott paradicsomkonzervet, sózzuk, borsozzuk majd ízlés szerint tegyünk bele bazsalikomot, olívaolajat, fokhagymát. Kéziturmixszal turmixoljuk össze, és kész is a tökéletes pizzaszósz!
  2. Sütéshez melegítsük elő a sütőt maximum hőfokon pizzakövünkkel vagy pizzavasunkkal 30-40 percig. Hirtelen mozdulattal csúsztassuk a kész pizzát lisztezett pizzalapátról vagy kartonlapról a kőre/vasra. Kövön 7-10 perc a sütési idő, vason 4-5 perc.

 

 

Asztali nézet