A kekszet és a diót összeforgatjuk, majd annyi lekvárt adunk hozzá, hogy formálható legyen az állaga.
Ezután kb. diónyi golyókat formálunk belőle (nálam 2,5 dkg-os), majd sütőpapíros tálcára rakosgatjuk, és hidegre tesszük, hogy jól megdermedjen.
A csokoládé háromnegyedét és az olajat gőz felett megolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, hozzáadjuk a maradék csokit, és kevergetve feloldjuk benne.
A lehűlt golyókat egy villára rakjuk, és óvatosan rákanalazzuk az olvadt csokit, a felesleget hagyjuk lecsurogni.
Darált dióval díszítjük, majd hidegre tesszük, hogy a csoki megszilárduljon rajta.
Meggyes rétes
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
50 dkg meggy (magozott)
2 ek cukor (ízlés szerint)
2 evőkanál búzadara (szükség szerint)
3 dl víz
Elkészítés:
A leveles tésztát kettévágjuk, majd téglalappá nyújtjuk.
A kimagozott meggyet belerakjuk egy lábasba, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje.
Ízlés szerint cukrot adunk hozzá (én meg szoktam kóstolni a meggyet, és úgy adagolom a cukrot).
Annyi búzadarát öntünk hozzá, hogy besűrűsödjön, és készre főzzük.
Ha langyosra hűlt, elterítjük a leveles tésztán, feltekerjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Brownie bögrében
Hozzávalók:
1 púpozott ek zabpehelyliszt (zabpehely darálva)
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 csipet só
1 csipet sütőpor
1 db banán
3 csepp vaníliaaroma
5 csepp folyékony édesítőszer (elhagyható)
Elkeszítés:
Egy kis tálkában elkeverjük a porrá őrölt zabpelyhet, a kakaóport, a csipet sót és a kevés sütőport.
A banánt villával alaposan pürésítjük. (Esetleg botmixerrel is nekieshetünk, de feleslegesnek tartom elővenni 1 db banán miatt.)
Hozzáadjuk a zabpelyhes-kakaós keverékhez. Vanília aromával ízesítjük.
Alaposan összekeverjük. Szükség esetén adhatunk még hozzá kevés zabpehelylisztet. Ha nem elég édes, adhatunk hozzá pár csepp folyékony édesítőt.
A masszát egy kb. 2 dl-s bögrébe rakjuk, és a mikróban kb. 3 perc alatt "megsütjük". Akkor jó, ha a teteje megszilárdult. Ekkor az alja még finom, ragacsos. :)
Pár percig hagyjuk hűlni, aztán nekieshetünk! ;)
Banános zabkeksz
Hozzávalók:
3 közepes db banán
230 g zabpehely (bio)
50 g kókuszreszelék
Elkészítés:
A banánt összetörjük villával, és belekeverjük a zabpelyhet, illetve a kókuszreszeléket. Hagyjuk állni 5 percet, (de azt gondolom, ha rögtön sütjük sem lesz állagváltozás). Gyúrható massza legyen. Kézzel gombócokat formázunk, és lelapogatjuk a tetejét.
Zsírpapírral bélelt, előmelegített sütőben, 200 C-on, 15 perc alatt megsütjük. Ebből a mennyiségből 12 db lesz.
Almás pite
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
3 közepes db alma
4 ek sárgabaracklekvár
fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
Az almákat megmossuk és a magházát kiszedjük, majd félbevágjuk őket. Ezután pedig vékonyan felszeleteljük.
A konyhakész leveles tésztát 10 centi széles csíkokra vágjuk, és a szélétől 1-1 centi távolságra megkenjük baracklekvárral.
A lekvárral lekent részre egy sorban elrendezzük az almaszeleteket, és megszórjuk kevés (vagy jó sok) fahéjjal.
180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, addig, amíg a széle szép barna nem lesz.
Szerintem sós karamellás szósszal megspékelve, langyosan a legjobb. De maradhatunk a klasszikus porcukros szórásnál is, vagy csak simán önmagában is kiváló.