MENÜ

Vegán ételek

Zserbógólyó

Hozzávalók:

  • 15 dkg kekszmorzsa
  • 10 dkg dió
  • 17 dkg őszibaracklekvár
  • 20 dkg étcsokoládé (60%-os)
  • 3 dkg dió (a díszítéshez)
  • 1 ek napraforgó olaj

 

Elkészítés:

  1. A kekszet és a diót összeforgatjuk, majd annyi lekvárt adunk hozzá, hogy formálható legyen az állaga.
  2. Ezután kb. diónyi golyókat formálunk belőle (nálam 2,5 dkg-os), majd sütőpapíros tálcára rakosgatjuk, és hidegre tesszük, hogy jól megdermedjen.
  3. A csokoládé háromnegyedét és az olajat gőz felett megolvasztjuk, majd levesszük a gőzről, hozzáadjuk a maradék csokit, és kevergetve feloldjuk benne.
  4. A lehűlt golyókat egy villára rakjuk, és óvatosan rákanalazzuk az olvadt csokit, a felesleget hagyjuk lecsurogni.
  5. Darált dióval díszítjük, majd hidegre tesszük, hogy a csoki megszilárduljon rajta.

 

 

Meggyes rétes

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 50 dkg meggy (magozott)
  • 2 ek cukor (ízlés szerint)
  • 2 evőkanál búzadara (szükség szerint)
  • 3 dl víz

 

Elkészítés:

  1. A leveles tésztát kettévágjuk, majd téglalappá nyújtjuk.
  2. A kimagozott meggyet belerakjuk egy lábasba, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje.
  3. Ízlés szerint cukrot adunk hozzá (én meg szoktam kóstolni a meggyet, és úgy adagolom a cukrot).
  4. Annyi búzadarát öntünk hozzá, hogy besűrűsödjön, és készre főzzük.
  5. Ha langyosra hűlt, elterítjük a leveles tésztán, feltekerjük, és előmelegített sütőben készre sütjük.
  6. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

Brownie bögrében

Hozzávalók:

  • 1 púpozott ek zabpehelyliszt (zabpehely darálva)
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 csipet só
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 db banán
  • 3 csepp vaníliaaroma
  • 5 csepp folyékony édesítőszer (elhagyható)
 
 
Elkeszítés:
  1. Egy kis tálkában elkeverjük a porrá őrölt zabpelyhet, a kakaóport, a csipet sót és a kevés sütőport.
  2. A banánt villával alaposan pürésítjük. (Esetleg botmixerrel is nekieshetünk, de feleslegesnek tartom elővenni 1 db banán miatt.)
  3. Hozzáadjuk a zabpelyhes-kakaós keverékhez. Vanília aromával ízesítjük.
  4. Alaposan összekeverjük. Szükség esetén adhatunk még hozzá kevés zabpehelylisztet. Ha nem elég édes, adhatunk hozzá pár csepp folyékony édesítőt.
  5. A masszát egy kb. 2 dl-s bögrébe rakjuk, és a mikróban kb. 3 perc alatt "megsütjük". Akkor jó, ha a teteje megszilárdult. Ekkor az alja még finom, ragacsos. :)
  6. Pár percig hagyjuk hűlni, aztán nekieshetünk! ;)

 

 

Banános zabkeksz

Hozzávalók:

  • 3 közepes db banán
  • 230 g zabpehely (bio)
  • 50 g kókuszreszelék

 

Elkészítés:

  1. A banánt összetörjük villával, és belekeverjük a zabpelyhet, illetve a kókuszreszeléket. Hagyjuk állni 5 percet, (de azt gondolom, ha rögtön sütjük sem lesz állagváltozás). Gyúrható massza legyen. Kézzel gombócokat formázunk, és lelapogatjuk a tetejét.
  2. Zsírpapírral bélelt, előmelegített sütőben, 200 C-on, 15 perc alatt megsütjük. Ebből a mennyiségből 12 db lesz.

 

Almás pite

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 3 közepes db alma
  • 4 ek sárgabaracklekvár
  • fahéj ízlés szerint
 
Elkészítés:
  1. Az almákat megmossuk és a magházát kiszedjük, majd félbevágjuk őket. Ezután pedig vékonyan felszeleteljük.
  2. A konyhakész leveles tésztát 10 centi széles csíkokra vágjuk, és a szélétől 1-1 centi távolságra megkenjük baracklekvárral.
  3. A lekvárral lekent részre egy sorban elrendezzük az almaszeleteket, és megszórjuk kevés (vagy jó sok) fahéjjal.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, addig, amíg a széle szép barna nem lesz.
  5. Szerintem sós karamellás szósszal megspékelve, langyosan a legjobb. De maradhatunk a klasszikus porcukros szórásnál is, vagy csak simán önmagában is kiváló.
Asztali nézet